sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Kupuja

Pajalle hankittiin tänä vuonna uudet muovintyöstölaitteet (uuni, tyhjiömuovain, kuvunpuhalluslaite sekä muovituslaite), joita olemme päässeet kokeilemaan kevätlukukaudella. Kuvunpuhalluksessa tiiviiseen kehään puhalletaan notkean muovin alle alipaineella ilmaa, tyhjiömuovaimessa puolestaan imetään ilma tiiviistä kehästä niin, että muovi seurailee muotin muotoja.

Kuvunpuhallus

Kuvunpuhallus on perin juurin yksinkertaista. Tarvitaan akryylilevyä, joka sahataan pienellä vannesahalla tms. kuvunpuhalluslaitteeseen sopiviin mittoihin (meillä n. 300X300) ja joka laitetaan sitten uuniin lämpenemään. Muista poistaa suojamuovit, jotta ne eivät sula uunissa kiinni akryyliin! Meidän laitteistollamme pystyy puhaltamaan kolmea eri kokoa (halkaisijat 150, 230 ja 300). Akryylia pidetään uunissa noin 175 asteessa 15-20 minuuttia paksuudesta riippuen, ja sitten se asetetaan ripeästi kuvunpuhallusalustalle. Kehä lkäännetään päälle, naksautetaan tiiviiksi ja laitetaan puhallus päälle niin kauaksi aikaa, että kupu on sopiva (korkeintaan puolipallo, sillä korkeammaksi se ei enää veny, vaan levenee --> ei irtoa enää muotista). Yksinkertaistettuna kuvun puhaltaminen on napista painamista (kuva).





Sitten seuraa kullanarvoisia vinkkejä kuvunpuhaltajille:

Älä kiristä kehää liian tiukalle. Ilma pääsee silloin ulos muualta kuin niistä paikoista, joissa ruuvit kehää painavat. Muovin alle ei muodostu tyhjiötä, eikä kupu nouse haluttuihin mittoihin, jos ollenkaan. Ilima valskaa, niinkö meillä Pohjanmaalla sanottais. Puhaltaessa yritin aluksi kiristää ruuveja äärimmilleen, mutta viimein Pajakaveri neuvoi löysäämään niitä. Muutaman puhalluksen jälkeen säädöt löytyivät.

Jos muovi puhaltaessa vinkuu, se on liian kylmää --> lämmitä seuraavan kerran muutama minuutti pidempään. Oikean lämpötilan ja lämmitysajan löytäminen on ehkä haasteellista ja riippuu varmasti laitteistosta ja käytetystä muovista. 3mm vahvuiselle akryylille 175 astetta ja 20 minuuttia oli kokemusteni mukaan hyvä aika. Heppatyttö neuvoi, että muovia kannattaa kääntää uunissa aika ajoin, sillä uuni lämpiää vain yhdestä seinästä, josta lämpö leviää kauttaalleen. Kuvusta saattaa tulla toispuoleinen ilman muovin kääntelyä uunissa. Akryyli on siinä mielessä hyvä materiaali, että sen voi aina lämmittää uudestaan. Käytä suojahanskoja ja huolehdi tilan ilmanvaihdosta.









Ennen kuin irrotat muotin ja päästät siten ilmaa kuvun sisään odota, että muovi ehtii jäähtyä. Muuten saattaa käydä vaikka näin:




























Jos ei onnistu, kysy. Vaihtoehtoisesti voit puhaltaa kuvun viisitoista kertaa, ennen kuin tulee hyvä. Kyllä se viimein onnistuu. :-)























































Meidän vuosikurssilla on puhallettu vain pyöreitä kupuja, eikä kukaan ole innostunut (tai paremminkaan ehtinyt) kikkailla puhaltamisen kanssa esimerkiksi estolevyllä, jolloin kupu ei pyöristykään ylös vaan lähtisi seurailemaan levyn muotoja. Minulla oli kauniina aikeena tehdä kakkukuvusta vähän erilainen, mutta kun puhaltaminen ei tosiaankaan onnistunut vasta kun viidentoista yrityksen jälkeen, luovuin ajatuksesta. Muotti on tehty halvimmasta mäntyvanerista. Jos tekisin uuden kokeilun, tekisin estolevyn paksusta taipumattomasta MDF-levystä, jota olisi helppo porata ilman pelkoa lohkeamisista. Lisäksi levy olisi puristettava tiukasti kiinni, sillä alipaineella on yllättävän suuri voima nostaessaan muovia. Periaate lienee silti tämä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.